Kun olet ostamassa asuntoa, on hyvä ymmärtää, mistä asunnon hinta muodostuu ja mitä muita kuluja asuntokauppaan liittyy. Käymme tässä artikkelissa läpi asunnon hintoihin liittyvää termistöä, jotka ostajan on tärkeää tietää ennen asuntokaupoille ryhtymistä.
On tärkeää, että asuntokauppaan ja asunnon hintaan liittyvät eri kustannukset otetaan huomioon jo rahoitusta suunniteltaessa. Pankit auttavat ostajaa asunnon riskien ja kustannusten hahmottamisessa ja tekevät tältä pohjalta myös päätöksen mahdollisen asuntolainan myöntämisestä.
Asunnon myyntihinta ja kauppahinta
- Asunnon myyntihinta on hinta, jolla asunnon omistamiseen oikeuttavat osakkeet on laitettu myyntiin.
- Asunnon kauppahinta on se hinta, jolla kaupat lopulta tehtiin.
Myyntihinta on se hinta, jolla asunto on laitettu myyntiin ja joka kerrotaan ilmoituksessa. On hyvä ymmärtää, että myyntihinta voi olla selvästi alempi kuin velaton myyntihinta erityisesti uudiskohteiden tai mittavia remontteja läpikäyneen asunto-osakeyhtiön osalta. Asunnon myyntihinta ei sisällä taloyhtiön lainaosuuksia eli sitä osuutta, jolla asunto-osakkeiden omistaja vastaa taloyhtiön pitkäaikaisista lainoista (esim. rakennusaikainen laina, putkiremonttilaina tai muu taloyhtiön rahoitus).
Myyntihinta ei välttämättä myöskään ole sama asia kuin asunnon kauppahinta. Kauppahinnalla tarkoitetaan sitä hintaa, joka on merkitty kauppakirjaan ja jolla asuntokauppa on lopulta toteutunut. Asunnon kauppahinta voi siis lopulta olla joko enemmän tai vähemmän kuin alkuperäinen asunnon myyntihinta.
Asunnon velaton hinta
- Asunnon velaton myyntihinta on hinta, joka pitää sisällään sekä myyntihinnan sekä asunto-osakkeeseen sisältyvän yhtiölainaosuuden
Velaton hinta ilmoitetaan aina myynti-ilmoituksessa ja se kertoo asunnon kokonaishinnan kaikkine vastuineen ja velkoineen. Velaton hinta sisältää asunnon varsinaisen myyntihinnan sekä taloyhtiön mahdollisen yhtiölainaosuuden, joka on myytävän asunnon osuus taloyhtiön pitkäaikaisista lainoista. Ostaessaan asunnon, voi ostaja halutessaan maksaa yhtiölainaosuuden taloyhtiölle tai vaihtoehtoisesti pitää lainaosuuden ja lyhentää sitä rahoitusvastikkeella.
Muut asuntokaupan ja asunto-osakeyhtiön kustannukset
Asuntokauppaan liittyy läheisesti myös varainsiirtovero, joka on kulloinkin verottajan määrittelemä vero. Asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden varainsiirtovero on tällä hetkellä 2% ja kiinteistöjen ja rakennusten varainsiirtovero 4 %. Tarkemmat tiedot veroista löydät osoitteesta www.vero.fi.
Pakollisten asuntokaupan verojen lisäksi kustannuksia syntyy lähes poikkeuksetta asunto-osakkeen kuukausittaisen hoitovastikkeen muodossa. Jos ostettu huoneisto sijaitsee vuokratontilla eikä vuokra sisälly hoitovastikkeeseen, tulee tonttivastike maksaa erikseeen. Asuntoa ostettaessa on hyvä selvittää myös tulevat tai käynnissä olevat isommat remontit, koska niistä voi syntyä ostajalle lisäkuluja, jotka eivät vielä näy rahoitusvastikkeessa / yhtiön velkaosuutena. Edellä mainittujen kulujen lisäksi tyypillisiä muita kuluja ovat autopaikka- tai autotallimaksut, saunamaksut ja vesimaksut. Näistä jälkimmäinen voi olla joko kiinteä tai kulutukseen perustuva.
Ota yhteyttä
Mikäli haluat keskustella kanssamme tarkemmin asunnon myyntiin ja asunnon hintaan liittyvistä asioista, voit jättää meille yhteydenottopyynnön oheisella lomakkeella. Otamme sinuun yhteyttä viimeistään seuraavana arkipäivänä.
Voit myös arvioida Pirkanmaalla sijaitsevan asuntosi hintaa asunnon hintalaskurilla. Saat arvion, joka perustuu keskiarvoihin.
Tarkemman tarjouksen ja arvion asunnostasi saat aina kiinteistönvälittäjältä. Arviokäynti on maksuton ja ei sido sinua mihinkään.