Asunnon lahjoitus – pyydä arvio verottajaa varten

Luovuttaessa ennakkoperintönä tai lahjana asunto-osakkeen tai kiinteistön verottaja tarvitsee selvityksen omaisuuden käyvästä arvosta. Tilaa kirjallinen hinta-arvio lahjakirjaa varten, jotta pystyt osoittamaan omaisuuden käyvän arvon verottajalla.

Asunnon ja kiinteistön hinta-arvio lahjakirjaa varten

Haluatko luovuttaa ennakkoperintönä tai lahjana asunto-osakkeen tai kiinteistön? Lahjan tai ennakkoperinnön saajan on maksettava saannostaan lahjaveroa. Asunto-osakkeen ja kiinteistön lahjaveron määrään vaikuttaa lahjoittajan ja lahjansaajan sukulaisuussuhteen lisäksi lahjoitetun omaisuuden käypä arvo eli todennäköinen myyntihinta lahjoituspäivänä. Tästä syystä ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän laatima hinta-arvio lahjakirjaa ja verottajaa varten on hyvä osoitus omaisuuden käyvästä arvosta.

Muutos-LKV-57
Muutos-LKV-27

Arvon määritys

Hinta-arvion laatii laillistettu kiinteistönvälittäjä (LKV) käyttäen kauppa-arvomenetelmää, toteutuneiden kauppahintojen tilastotietoja sekä kiinteistönvälitysalan myyntikokemusta. Kauppa-arvomenetelmässä arvioidaan kohteen käypä arvo markkinoilla toteutuneiden vastaavanlaisten kohteiden kauppahintojen perusteella. Vertailukelpoisuuden edellytyksiä ovat luovutusten sama laatu ja sama sijainti sekä ajallisesti riittävän lähellä toisiaan ja riippumattomien osapuolten välillä toteutuneet kaupat.

Markkina-arvon määrittämiseen ei kuitenkaan riitä tilastotietojen seuraaminen, sillä siihen vaikuttaa lisäksi markkinoilla vallitsevat hintatekijät, kuten inflaation ja korkojen nousun vaikutus asuntomarkkinaan. Niiden huomioiminen on siis erittäin tärkeää asuntojen ja kiinteistöjen arvoa määritettäessä, minkä takia apua kannattaa pyytää kiinteistönvälittäjältä.

Tilaa kirjallinen arviolausunto asunnon hinnasta

Muutos LKV:n kiinteistönvälittäjiltä saat kirjalliset arviolausunnot ja asunnon hinta-arviot niin pankille kuin perukirjaan tai muuhun viralliseen käyttöön.

  • Kirjalliset arviolausunnot huoneistoista / asunto-osakkeista alkaen 400 € + km-korvaus ja toteutuneet asiakirjakulut (sis. 24% alv).
  • Kirjalliset arviolausunnot kiinteistöistä / tonteista alkaen 600 € + km-korvaus ja toteutuneet asiakirjakulut (sis. 24% alv).

Ota yhteyttä

Mikäli haluat keskustella kanssamme tarkemmin, ota meihin yhteyttä.

    Annan suostumukseni siihen, että välitysliike saa lähettää minulle sähköistä suoramarkkinointia (esim. tekstiviesti, sähköposti)Hyväksyn tietosuojaehdot
    Tietosuoja- ja evästeseloste