Sinun talosiko Pispalan parhaalla kadulla? 

Pispalan on edelleen aito työläisten asuinalue, jossa on aito yhteisöllisyys – nykyään työläisiä olemme me kaikki – tehdas-, taide- ja aivotyöläiset. Pispala on arkkitehtuurillisesti erittäin kaunis ja sijaitsee Suomen kauneimmalla kaupunkialuepaikalla – samaa tasoa kuin Koli, mutta keskustassa.

Testi: Lauri Viita kuvaa hyvin kirjassaan pispalalaisen omaa olemisen riemuaan Pispalassa. Katso video tästä. Jos jaksat katsoa tämän videon voit jatkaa blogin seuraaviin osiin.

Teksti: nimim. H

Sinun talosiko Pispalan parhaalla kadulla?

Perehdy omiin todellisiin tarpeisiisi

Suosittelen ensin lukemaan Lauri Viidan kirjan Moreeni tai Kristiina Harjulan kirjan Unelma Pispalasta. Kysy itseltäsi ja läheisiltäsi, haluatko todella Pispalaan ja miksi? Pispalalaiseksi ei kannata alkaa kovin kevein perustein. Pohdi ne ydinseikat, mitkä ovat sinulle oikeasti tärkeitä asumisessa ja elämisessä. Pispala on monien mahdollisuuksien kokoelma erilaisia kyliä. Voit ajatella esimerkiksi, että tarvitset mökin tai toisen auton – Pispalassa voit luopua molemmista.

Kävele

Kävele eri aikaan päivästä ja vuodesta, niin oivallat auringon valon eri aikoina ja Pispalan eri osien luonteen piirteet. Kävelemällä Pispalassa näet kylän eri puolet ja mahdollisuudet. Huomaat ehkä tyhjän tontin tai ränsistyneet talon. Sen voi omistaa joku perikunta, joka ei halua osaa luopua siitä. Näihin mahdollisuuksiin kannattaa tarttua. Pispala on oikeastaan kokoelma erilaisia kyliä. Itse asiassa jokainen kortteli on erilainen.

Ajattele luovasti

Pispala on työläisten kylien kokoelma. Aivotyöläiset ovat nykyään valtaamassa parhaita paikkoja ja niiden hinnat pilvissä. Kyllä, Pispalaan voi päästä myös kohtuullisilla kustannuksilla, mutta se vaatii nopeutta ja toimilaisuutta oikealla hetkellä. Kun tilaisuus tulee, niin muitakin on liikkeellä. Muistan elävästi, kun huomasimme nykyisen talomme Pispalassa. Asuntonäyttöjä oli 15 minuutin välein koko viikonloppu. Teimme hieman ylihintaisen tarjouksen ja rakkauskirjeen myyjille. Saimme talon. Tämä oli noin 10. kohde, josta teimme tarjouksen.

Pispalan yleiskaava on todella, todella fiksu – säilytä Pispalan ilme ja luonne, rakenna Lauri Viidan mukaan.

Kaavan perusajatus on se, että vanhat talot pitää säilyttää entisellään. Jos vanhaa taloa ei pystytä enää säilyttämään, sen tilalle voi rakentaa semmoisen tolkullisen nykyajattelun mukaisen asunnon tai talon, joka sopii Pispalaan. Edustaen sinun omia tavoitteitasi.

Toimi

Nämä ohjeet ovat toimineet niin hyvin, että asun itse jo Pispalassa. Sinunkin kannattaa tutustua Pispalassa myytäviin asuntoihin, jotta pääset osaksi naapurustoa! Myytävät asunnot löydät täältä.

Teksti: nimim. H

Ota yhteyttä

Anna nimesi.
Kirjoita viestisi.