PL-brandikuvat-8

Asunnon myyntitoimeksianto ja asunnon selostusliite

Kun arviokäynti on tehty ja asunnolle on saatu mietittyä oikea hinta, on aika siirtyä sopimusten pariin.

Kiinteistönvälittäjä laatii asunnon myyjän kanssa yhdessä myyntitoimeksiantosopimuksen välitettävästä asunnosta ja sen lisäksi aina täytetään myös selostusliite, josta ilmenee muun muassa asunnon varustelutaso, materiaalit ja tehdyt remontit. Sekä myyntitoimeksiantosopimus että selostusliite voidaan tehdä ja allekirjoittaa sähköisesti.

Myyntitoimeksiantosopimuksessa sovitaan asunnon pyyntihinta ja välityspalkkio. Selostusliitteen tarkoituksena on toimia tietolähteenä asuntoesitteelle, sekä toimia myyjän tiedoksiantovelvollisuuden työkaluna. Tiedoksiantovelvollisuus tarkoittaa sitä, että asunnon myyjän täytyy kertoa ostajalle kaikki ne seikat, jotka saattavat vaikuttaa ostajan ratkaisuihin asunnon ostamisprosessissa. Selostusliitteen täyttämisessä välittäjä on apunasi.

Kun sopimuspaperit on tehty, välittäjä huolehtii taloyhtiöltä, kunnalta tai esimerkiksi Maanmittauslaitokselta tilattavien asiakirjojen ja muiden tarvittavien tietojen hankkimisesta, tarkastuksesta sekä myyntiesitteen ja pohjapiirustuksen laadinnasta. Muutos LKV:llä on myös sisäinen tarkastusprosessi myyntiesitteen ja asiapaperien lainmukaisuuden tarkastamiseksi ennen kuin asuntoa voidaan avata myyntiin.