PL-brandikuvat-6

Vuokravälittäjän katsaus alkuvuoden asunnonvuokraustilanteeseen

Vuokra-asuntoja on tällä hetkellä alueesta riippumatta tarjolla enemmän kuin koskaan. Etenkin pienissä asunnoissa on jopa ylitarjontaa ja siksi puhutaankin, että käynnissä on vuokralaisten markkinat.

Muutos LKV:n vuokravälittäjä Tommi Hakala tuntee hyvin tilanteen. 

”Syynä on muun muassa kaksi vuotta jatkunut pandemia, jonka seurauksena monet ovat etsineet isompaa asuntoa, jossa on enemmän tilaa, esimerkiksi kasvaneen etätyöskentelytarpeen seurauksena. Toisena syynä on, että opiskelijoiden muuttotarpeet ovat myös vähentyneet etäopiskeluiden takia.

Mutta varmasti myös se, että tällä hetkellä jo jonkin aikaa on uudisrakentamisessa vahvasti keskitytty pienten asuntojen rakentamiseen ja se on myös alkanut näkymään vuokramarkkinassa. ”Tokihan se on, että yleisesti pieniä asuntoja rakennetaan kenties juuri sijoittajan näkökulmaa silmällä pitäen, koska suurempia asuntoja sijoittajat eivät välttämättä osta. Mutta mielestäni isompiakin asuntoja kannattaisi ehdottomasti myös sijoituksena harkita, koska markkinat ovat tosiaan muuttuneet ja jossain määrin esim. perheasunnoista on jopa pulaa.”

Yksiöitä on siis tarjolla selkeästi enemmän kuin perheasuntoja. Esimerkiksi Tampereen keskustassa sekä useilla muillakin alueilla, kaikista tarjolla olevista vuokra-asunnoista noin puolet on yksiöitä.

Vuokra-asuntojen kysyntä ja tarjonta toki saattaa vaihdella myös kaupunginosasta riippuen. Tietyillä alueilla löytyy aina poikkeuksia, kuten Tampereella esimerkiksi Pispala tai Hyhky, missä on yleensä hiukan vähemmän tarjontaa, jolloin tietyntyyppiset tai kokoiset asunnot menevät hyvinkin nopeasti vuokralle.

”Korona taittuu pikkuhiljaa, ja tilanne vuokramarkkinallakin varmasti tasoittuu ajan myötä, mutta yksiöiden osalta tilanteen tasaantumien voi ehkä viedä hiukan pidempäänkin.” 

Juuri nyt vuokra-asunnot liikkuvat markkinoilla, mutta samalla alueella voi olla tarjolla moniakin vastaavanlaisia asuntoja samaan aikaan. Tällöin olisi hyvä miettiä erottautumistekijöitä muihin asuntoihin nähden. Kuinka vuokra-asuntosi erottuu tarjonnasta ja saat siihen ehkä hiukan helpommin vuokralaisen?

Tommin vinkit vuokranantajalle:

  • Hyväkuntoiset asunnot saadaan aina helpommin vuokrattua.
  • Hinnoitteluun tulee panostaa, se on erittäin tärkeä kilpailutekijä.
  • Vuokrailmoituksen kuvien tulee olla erottuakseen erinomaiset.
  • Asunnon varustetason on oltava tätä päivää. Useimmille vuokralaisille esim. tiskikone on tärkeä. 
  • Alkuperäiskunnossa oleva vuokra-asunto menee helpommin vuokralle, jos vuokrahinta on hiukan maltillisempi.
  • Jos asunto on tyhjentymässä vuokralaisen jälkeen, vuokranantajan kannattaa aina aika ajoin käydä katsomassa, vaatisiko asunto kenties päivitystä, kuten vaikka laminaatin asennuksen tai pintamaalauksen, koska vuokralaiset totta kai arvostavat siistikuntoisia asuntoja.
  • Onko taloyhtiöön tulossa isompia remontteja? Esimerkiksi putkiremontin aikana kannattaa hyödyntää mahdollista tilaisuutta remontoida vuokra-asuntoa samalla.

Kutsu Tommi Hakala käymään arvioimaan vuokra-asunnon hinta ja antamaan suositus mahdollisista toimenpiteistä vuokrausta varten!

Tommi Hakala, vuokravälittäjä LVV, p. 040 672 1991