Mökin osto – mitä kannattaa huomioida mökin hankintaa suunniteltaessa?

Mökin ostaminen on monille unelmien täyttymys, mutta kannattaa varmistaa, että mökki on sekä mieluinen että kannattava ostos. Huolellinen valmistautuminen on tärkeää, sillä mökkikaupat poikkeavat selkeästi esimerkiksi osakehuoneiston ostamisesta. Mökin ostaminen on verrattavissa omakotitalon ostamiseen. Ennen kuin lähdet mökkejä katselemaan, kannattaa pohtia tarkkaan minkälaisia ominaisuuksia sillä pitäisi olla.

  1. Ensimmäinen mietittävä asia on budjetti. Etsitkö valmista kokonaisuutta, vai pitäisikö mökin oston lisäksi olla remonttibudjetti? Onko mökki ainoastaan omaan käyttöön vai onko ajatuksena kattaa osa kuluista vuokraamalla sitä? Mikäli tarkoitus on myös vuokrata sitä, mieti miten järjestät mökin siivouksen ja huollon vuokralaisten välillä. Hoidatko sen itse, vai voisitko ulkoistaa sen jollekkin lähialueen ihmiselle/yritykselle.
  2. Seuraavaksi määrittele alue, jolta mökkiä etsit ja harkitse etäisyyttä kotipaikasta. Liian kaukana olevat mökit jäävät helposti vähälle käytölle.
  3. On myös tärkeää harkita mökin käyttöä. Haluatko käyttää mökkiä vain kesällä vai myös talvella? Haluatko viimeistellyn pihapiirin vai viihdytkö luonnontilaisessa ympäristössä? Oman rannan vai kuivanmaan kesäpaikan? On tärkeää myös harkita mökin ympäristöä ja sen tarjoamia mahdollisuuksia. Onko mökki lähellä kaupunkia vai syrjäisellä alueella? Onko lähellä palveluita ja harrastusmahdollisuuksia? Nämä asiat vaikuttavat mökin arvoon ja vuokrattavuuteen.

Kun kaikki nämä asiat on harkittu ja päätös mökin ostamisesta on tehty, voit aloittaa etsimään täydellistä mökkiä. Muista, että mökki on usein pitkäaikainen sijoitus, joten huolellinen ja tietoinen valinta on tärkeää. Ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän avulla voit varmistaa, että teet kannattavan ja mielekkään mökkikaupan.

Korona on synnyttänyt mökkibuumia ja hinnat ovat kohonneet. Tässä esim. Pirkanmaalla tehtyjen mökkikauppojen keskiarvohinnat:

Näyttökuva 2023-1-14 kello 16.26.01

Huomioon otettavia asioita mökkiä ostettaessa.

Kuntoon liittyvät asiat: Aloita rakennuksen katselmointi ulkopuolelta. Kierrä talo ulkopuolelta ympäri ja tarkista ympäristö:

  1. Puut ja muu kasvillisuus: Talon seinustalla olisi hyvä olla 40 cm erotuskaista, tätä lähempänä taloa ei saisi olla eloperäistä ainesta. Kaikki puut on syytä pitää pois rakennuksen läheisyydestä. Juuret voivat vaurioittaa perusmuuria ja kasvaa jopa viemäreihin saakka. Hyvä etäisyys puille ja pensaille on vähintään kolme metriä. Pajunsukuisille puille ja pensaille, lehmuksille sekä suurille pihapuille sopiva etäisyys on vähintään viisi metriä.
  2. Pintavesien ohjaus: Tarkista maan pinnan muotoilu. Maanpinnan pitäisi viettää talosta poispäin, jotta pintavedet eivät jää kastelemaan rakenteita. Suositus on, että pinta kallistetaan n. 1:20 kaltevuuteen seinästä poispäin vähintäänkin 3 m:n matkalla. Veden poistuminen kallistuksen päättymiskohdasta järjestetään muotoilemalla maanpinta siten, että pintavedet kaikissa olosuhteissa valuvat rakennuksen ohitse. Huomioi, että maa on talviolosuhteissa vettä läpäisemätöntä.
  3. Perustukset: Tarkista perustukset, onko ne riittävän korkeat esim. maanvaraiselle betonilaatalle perustetun mökin sokkelin korkeus suositus on min. 30 cm, mielellään 40-60 cm, tarkista perustukset halkeamien varalta, sekä tarkista onko ne jostain kohtaa painuneet. Jos kyseessä on rossipohja, tarkista tuuletuksen riittävyys: Ryömintätilassa tuuletusaukkojen yhteispinta-alan tulee olla 0,5-1,0 promillea koko ryömintätilan pinta-alasta. Tuuletusaukot tulee olla tasaisesti ulkoseinälinjalle niin, että koko ryömintätila tuulettuu. Aukkojen alareunan tulee olla 150 mm maanpinnan yläpuolella tai mahdollisuuksien mukaan korkeammalla. Aukkojen minimikoko on 150 cm² ja enimmäisetäisyys toisiinsa 6 metriä. Mikäli kyseessä on valesokkeli, on suositeltavaa tutkia onko se aiheuttanut runkorakenteille ongelmia.
  4. Salaojat: Mikäli mökki on uudehko saattaa siihen olla tehtynä myös salaojat. Salaojien toiminnan voi tarkistaa juoksuttamalla vettä letkulla ylimpään tarkastuskaivoon ja varmistamalla, että vesi ei keräänty salaojajärjestelmään. Tarkastuskaivoja on yleensä ainakin jokaisessa rakennuksen nurkassa. Eri rakennuksen puolilla kulkevat salaojat liittyvät toisiinsa tarkastuskaivon kohdalla. Voit lukea lisää salaojien tarkistuksesta ja huollosta täältä.
  5. Sadevesien ohjaus: Tarkista, miten katolta tulevat sadevedet on ohjattu. Nykyaikaiset ohjeet edellyttävät, että katon sadevedet ohjataan vähintään kolmen metrin päähän rakennuksesta. Vanhemmissa kohteissa tämä voidaan toteuttaa myös pintavesikouruilla ilman tarvetta kaivaa maahan umpiputkijärjestelmää. Sadevesien ohjaus on erityisen tärkeää, jos rakennuksessa on riskirakenteita. Esimerkiksi valesokkelirakenne yhdistettynä puutteelliseen sadevesien ohjaukseen voi aiheuttaa ongelmia. Tärkein huoltotoimenpide sadevesijärjestelmän kanssa on puhdistaa räystäskourut ja syöksytorvien alla olevat rännikaivot.
  6. Ulkoseinien rakenteet ja ikkunat ulkopuolelta: Tutki ulkoseiniä ja etsi paikallisia merkkejä mahdollisista kosteusrasituksesta. Tarkasta, onko rakenteessa merkkejä kulumisesta tai vanhenemisesta, olisiko esim. jo huoltomaalauksen aika? Tarkasta, että tuuletusraot on kunnossa. Tarkasta ikkunat ulkopuolelta, kaipaavatko pokat jo maalia? Onko ikkunapellitykset tiiviit ja onko niissä riittävästi kaatoa ulospäin.

Kun talo on kierretty ulkopuolelta voisi seuraavaksi tutkia tontin ja sen rajat

Ota kiinteistön kartta käteen ja kävele rajat läpi. Kiinnitä huomiota siihen, ovatko luonnolliset rajat samat mitkä kartalla (esim. aita, onko se oikeasti rajalla). Onko kaikki kiinteistön rakennukset omalla puolella rajaa. Kiinnitä rannassa huomiota mahdolliseen vesijättöön. Mikäli vesijättöä on tulee sen mahdollisesta lunastamisesta lisäkustannuksia. Lue täältä lisää vesijätön lunastuksesta.

Seuraavaksi olisi hyvä kiivetä katolle. Tarkista katto, rännit, syöksytorvet ja kattoturvatuotteet: On tärkeää tarkistaa katon pinta ja rakenteet varmistaaksesi, että ne ovat kunnossa ja että niissä ei ole vaurioita, kuten halkeamia, roskia tai vuotoja. Kannattaa käydä myös yläpohjassa, sieltä näkee helpommin, jos katossa on vuotokohtia.

muutoslkv-195

Huomioithan myös yläpohjan riittävän tuuletuksen. Talon molemmissä päädyissä olisi hyvä olla riittävän suuret tuuletusaukot. Tarkista myös rännit ja syöksytorvet, että ne ovat kunnossa, eikä niissä ole roskia. Tarkista myös kattoturvatuotteet (tikkaat, kulkusillat, lumiesteet) sekä niiden kiinnitys ja kunto. Jos talossa on piippu, tutki silmämääräisesti, onko se kunnossa, onko se kovin rapautunut ja onko irtonaisia tiiliä. Piippu olisi hyvä olla ulkopuolelta pellitetty ja sen päällä olisi hyvä olla hattu. Sillä saa hurjasti lisää käyttöikää.

muutoslkv-106

Lämmitysjärjestelmä: Tarkista, että lämmitysjärjestelmä toimii moitteettomasti ja että se on turvallinen käyttää. Selvitä onko järjestelmä ikänsä puolesta jo käyttöikänsä päässä. Tarkista tulisijat, että ne ovat kunnossa sekä selvitä onko piippu nuohottu.

Sähköjärjestelmä: Tarkista silmämääräisesti, onko johdot siististi asennettu ja näyttääkö ne ehjiltä. Epäsiistit sähköjohdot saattavat viitata tee se itse mieheen.

Vesijohto- ja viemäriverkosto: Tarkista, että vesijohto- ja viemäriverkosto toimii moitteettomasti, ja että ne eivät vuoda. Selvitä minkälainen jätevesijärjestelmä on. Onko se nykymääräysten mukainen, vai vaatiiko se päivitystä.
Lue lisää mökin jätevesiasioista täältä

Ilmanvaihtojärjestelmä: Tarkista, että ilmanvaihtojärjestelmä toimii moitteettomasti, ja että se vaihtaa ilmaa talossa riittävästi. Jos järjestelmä on painovoimainen selvitä, onko tulo ja poisto venttiileitä riittävästi.

Vesivahinkojen merkit: Tarkista, että talossa ei ole merkkejä vesivahingoista. Kiinnitä eritystä huomiota keittiön allaskaappiin, wc ja pesutiloihin sekä yläkerran sisäkattoon.

Lattiat ja seinät: Tarkista, että lattiat ja seinät ovat kunnossa, ja että niissä ei ole merkkejä kosteudesta. Tarkista ikkunoiden ja ovien kunto ja tiivisteet varmistaaksesi, että ne estävät kosteuden ja kylmän tulon taloon. Kokeile, että ikkunat ja ovet avautuvat ja sulkeutuvat helposti.

Mökin kuntotarkastuksen tekeminen on suositeltavaa, vaikka mökki vaikuttaisi päällisin puolin hyvältä. Parhaimman varmuuden saat teettämällä laajan KH-kortin mukaisen (KH 90-00394) kuntotarkastuksen ammattilaisella. Mökille soveltuu sama kuntotarkastus kuin omakotitalollekkin. Kuntotarkastuksessa selvitetään mökin kunto asiakirjoista kosteuskartoitukseen ja aina riskirakenteiden selvittämiseen saakka. Kuntotarkastuksessa saat myös hyviä vinkkejä mökin huoltoon ja kunnossapitoon. Hyvin tehty kuntotarkastus vähentää selkeästi myös mahdollisia kaupan jälkeisiä riitoja.

Ota yhteyttä

Mikäli harkitset mökkisi myyntiä tai mökin ostoa ja haluat keskustella kanssamme tarkemmin, ota meihin yhteyttä.

Katso myös Muutos LKV:n myytävät mökit ja loma-asunnot.

    Annan suostumukseni siihen, että välitysliike saa lähettää minulle sähköistä suoramarkkinointia (esim. tekstiviesti, sähköposti)Hyväksyn tietosuojaehdot
    Tietosuoja- ja evästeseloste