Sijoitusasunnon myyminen

Sijoitusasunnon myyminen poikkeaa oman asunnon myynnistä hyvän myyntiajankohdan ja myyntihinnan suhteen, joihin vaikuttaa olennaisesti asuntosijoittajan sijoitusstrategia ja markkinatilanne. Flippaajat pyrkivät myymään sijoitusasunnon heti remontin valmistuttua, arvonnousua tavoittelevat taas silloin, kun markkinahinta on huipussaan ja tasaista vuokratuottoa tavoittelevat taas haluavat pitää asunnon mahdollisimman pitkään.

Ennen sijoitusasunnon myyntiä tulee olla tarkkana muun muassa myyntivoittoon ja verotukseen liittyvissä asioissa.

Milloin on hyvä ajankohta sijoitusasunnon myymiseen?

Sijoitusasunnon myynnille voi olla monia eri perusteita, kuten sijoitusasunnon nopea arvonnousu, heikot vuokratuotot, pääoman hankkiminen uusiin sijoituksiin tai taloyhtiössä suunnitellut remontit. Ennen sijoitusasunnon myyntiin laittamista kannattaa kuitenkin arvioida, onko juuri nyt hyvä aika myydä myyntivoiton ja verotuksen näkökulmasta.

2022 Sijoitusasunnon myynnistä saatu myyntivoitto eli luovutusvoitto on myyjälle verotettavaa pääomatuloa. Pääomatulovero on 30 000 euron voittoon asti 30 % ja sen ylimenevältä osuudelta 34 %. Myyntivoitto lasketaan vähentämällä myyntihinnasta asunnosta maksettu ostohinta, mahdollinen varainsiirtovero sekä voiton hankkimiskulut mm. välityspalkkio, tai tehdyt remontit. Vaihtoehtoisesti myyntivoitto voidaan myös laskea hankintameno-olettaman avulla. Tällöin asunnon hankintahinnaksi katsotaan 20 % myyntihinnasta, jos asunto on hankittu alle 10 vuotta sitten. Jos asunto on puolestaan hankittu yli 10 vuotta sitten, hankintahinnan katsotaan olevan 40 % myyntihinnasta. Jos käytetään hankintameno-olettamaa niin silloin ei voi vähentään muita kuluja. Lue lisää verottajan sivuilta 

Mikäli  sijoitusasunto on ollut myyjän vakituisena kotina yhtäjaksoisesti kaksi vuotta, sijoitusasunnon myynnistä ei aiheudu myyntivoiton veroseuraamuksia. 

Mitä sijoitusasunnon myynnissä kannattaa huomioida?

Koska verotuksessa saa vähentää myyntivoitosta voiton hankkimiskulut, kuten  asunnossa teetettyjen remonttien kustannukset, sijoitusasunnon myyntivoiton maksimoimiseksi on hyvä arvioida, että kannattaisiko sijoitusasuntoon teettää pientä remonttia ennen myynnin aloittamista.

Lisäksi asuntomarkkinatilanteella on merkitystä. Mikäli asunnon markkina-arvo on laskenut, eikä myynti ei ole välttämätöntä, kannattaa myyntitoimet ajoittaa ajankohtaan, jolloin myynnistä ei aiheudu tappiota. Toki asunnon myynnistä aiheutuneet tappiot voi vähentää sekä luovutusvoitoista että muista pääomatuloista. Luovutustappioita ei voi vähentää ansiotuloista.

Jos sinulla ei ole lainkaan pääomatuloja kaupantekovuonna tai niitä on vähemmän kuin vähennettäviä tappioita, Verohallinto vähentää luovutustappion pääomatuloista seuraavan 5 vuoden ajan.

Markkinatilanteen ohella sijoitusasunnon myyntiin vaikuttaa myös se onko asunto vuokrattu. Lue lisää, mitä vuokratun asunnon myynnissä tulee huomioida: Vuokratun asunnon myyminen.

Kiinteistönvälittäjän avulla pystyy arvioimaan sijoitusasuntoon teetettyjen remonttien mahdollisia hyötyjä, keskustelemaan vuokratun asunnon myynnistä sekä saamaan hinta-arvion asunnosta vallitsevassa markkinatilanteessa. Välityspalkkion saa myös vähentää myyntivoitosta.

Sijoitusasunnon myyminen - Kiinteistönvälittäjämme ovat apunasi

Mikäli olet pohtinut sijoitusasuntosi myyntiä, ole yhteydessä, niin autamme sinua saamaan sijoitusasunnostasi parhaan mahdollisen hinnan. Oli sijoitusasuntosi sitten tyhjä tai vuokrattu, me autamme asunnon myynnissä.

Meiltä löydät lisäksi vuokrapalvelun. Lue lisää vuokranantajan palveluista tästä:
Palvelut vuokranantajalle.

Ota yhteyttä

Kaikki edellä mainitut palvelut saat meiltä, kun ryhdyt myymään asuntoasi. Mikäli olet asunnon myyntiaikeissa, ota yhteyttä!

    Annan suostumukseni siihen, että välitysliike saa lähettää minulle sähköistä suoramarkkinointia (esim. tekstiviesti, sähköposti)Hyväksyn tietosuojaehdot
    Tietosuoja- ja evästeseloste