Haaveiletko mökistä meren tai järven rannalta? Katso vinkit rantamökin ostoon.

Monelle suomalaiselle rantamökki on unelmien täyttymys.

Jos myös sinun haaveesi on omistaa mökki järvenrannalta tai meren ääreltä, lue tämä artikkelimme aiheesta.

Rantamökki - mitä kannattaa huomioida jos etsit perinteistä kesämökkiä järven tai meren rannalta?

Mökki veden äärellä, meren tai järven rannalla, on monelle suomalaiselle suuri unelma. Voit nauttia luonnon rauhasta ja kauniista järvimaisemista tai meren aalloista omalla mökilläsi.

Jos mökkikuume on iskenyt ja haaveilet rantamökistä, kannattaa tietyt perusasiat tarkastaa ja huomioida. Tässä artikkelissa esittelemme sinulle yleisimpiä seikkoja, jotka kannattaa muistaa, kun etsit järvenranta- tai merenrantamökkiä. Kannattaa myös tutustua artikkeliimme kuivanmaan mökeistä, jotka voivat hyvinkin tarjota hyvän ja edullisemman vaihtoehdon rantatontista haaveileville.

Erilaiset rannat: rantaoikeus, oma-ranta, oikeus vesialueisiin ja vesijättömaa

Aloitetaan erilaisista rantojen merkityksistä. Mitä tarkoittaa rantaoikeus, oma ranta, oikeus vesialueisiin ja vesijättömaa ja mitkä ovat eri rantatyyppien mukanaan tuomat oikeudet ja velvollisuudet?

Rantaoikeus tarkoittaa, että mökin omistajalla on oikeus käyttää rantaa, vaikka se ei olisikaan hänen omaisuuttaan. Tämä tarkoittaa sitä, että voit nauttia rantavedestä ja käyttää sitä esimerkiksi veneilyyn tai kalastukseen. Toisaalta sinun tulee muistaa, että absoluuttisia uimaoikeuksia ei välttämättä ole, vaan naapurilla voi olla samankaltaisia oikeuksia rantavyöhykkeelle.

Oma ranta puolestaan tarkoittaa, että mökin omistajalla on ranta-alue, joka kuuluu hänelle kokonaisuudessaan. Tämä tarkoittaa sitä, että sinulla on kaikki valtuudet nauttia rantamaisemasta ja tehdä siihen liittyviä rakennus- tai korjaustöitä. Oma ranta ei kuitenkaan anna vapautta tehdä muutoksia ja muokkauksia täysin vapaasti, vaan luvat on haettava alueen rakennusvalvonnasta.

Oikeus vesialueisiin tarkoittaa, että mökin omistajalla on oikeus käyttää tiettyä osaa vesialueesta mökin edustalla. Voit esimerkiksi uida, kalastaa tai käyttää vesialuetta veneilyyn. On kuitenkin tärkeää tarkastaa, mitkä ovat sinun oikeutesi ja ehkäistä naapuririidat etukäteen.

Vesijättömaa puolestaan on aluetta, joka on rantavyöhykkeen ulkopuolella ja kuuluu valtiolle tai kunnalle. Tämä tarkoittaa, että mökin omistajalla ei välttämättä ole oikeutta käyttää tai rakentaa mitään tällaiselle alueelle. On tärkeää selvittää, missä määrin vesijättömaa voi vaikuttaa omaan mökkipaikkaasi ja sen käyttöösi.

Millaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun on ostamassa mökkiä rannalta

Kun olet ostamassa rantamökkiä, on tärkeää huomioida erilaiset rantatyypit ja niiden mukanaan tuomat oikeudet ja velvollisuudet. Lisäksi kiinnitä huomiota mökin kuntoon, sijaintiin, varustelutasoon, tontin kokoon ja vesistön tilaan. Tämän avulla voit tehdä paremman päätöksen ja nauttia unelmiesi rantamökistä pitkään eteenpäin.

Mökin ja kiinteistön kunto: Tarkasta huolella mökin kunto ja huomioi rakennuksen mahdolliset korjaustarpeet ja remontit. Tarkasta myös kiinteistön yleinen kunto ja mahdolliset rasitteet, kuten rasitteet, jotka voivat vaikuttaa alueeseen tai vesistön käyttämiseen.

Rannan muoto ja syvyys: Rannan muodolla ja syvyydellä on merkittäviä vaikutuksia rannan käytettävyyteen ja tämän vuoksi niihin kannattaa kiinnittää huomiota. Sopiiko ranta lapsille entä saako veneen ajettua lähelle rantaa vai onko ranta niin matala, että se vaatii pitkän laiturin? Veden pinnankorkeus saattaa joissain vesistöissä vaihdella voimakkaasti mikä vaikuttaa rannan käyttöön, mutta myös tontin kokoon.

Vesistön tila: Älä unohda tarkastella vesistön tilaa ennen ostopäätöksen tekemistä. Onko vesistö puhdas ja turvallinen? Voitko esimerkiksi uida tai kalastaa siinä? Tarkasta myös vesistön tulvariskit ja mahdolliset vedenkorkeuden vaihtelut.

Mökin sijainti ja kulkuyhteydet: Kiinnitä huomiota mökin sijaintiin. Onko mökki tarpeeksi lähellä palveluita, kuten kauppoja tai terveyskeskusta? Haluatko mökin sijaitsevan rauhallisessa paikassa vai lähellä vilkasta rantaelämää? Muista myös tarkastella mökin etäisyyttä vesistöstä sekä mahdollisten naapurien vaikutusta mökkinaapuruuteen.

Mökin varustelutaso: Muita tärkeitä seikkoja ovat mökin varustelutaso sekä tontin koko ja muoto. Haluatko mökin, jossa on kaikki modernit mukavuudet vai riittääkö sinulle yksinkertainen ja perinteinen mökkielämä?

Rantatontin koko ja rakennusoikeudet: Tarkasta myös, riittääkö tontin koko ja muoto tarpeisiisi esimerkiksi laiturin, veneenlaskupaikan tai riittävän pihan muodossa. Ei ole itsestään selvää, että tontille saa tehdä muutoksia tai lisärakentamista, joten näiden osalta kannattaa pitää haaveet realistisena ja olla tarvittaessa yhteydessä paikalliseen rakennusvalvontaan.

 

Jos haluat keskustella omasta mökkiunelmastasi tai jos olet myymässä omaa mökkiäsi, me Muutos LKV:llä autamme mielellämme.

Palvelemme asiakkaitamme yli 30 välittäjän voimin ja meillä on vankka asiantuntemus kiinteistönvälityksestä. Laajat verkostomme mahdollistavat parhaat kiinteistönvälitysratkaisut sekä mökkien ostajille että myyjille.

Haaveiletko mökistä meren tai järven rannalta? Katso vinkit rantamökin ostoon.

Monelle suomalaiselle rantamökki haaveiden täyttymys? Jos myös sinun haave on omistaa mökki järvenrannalta tai meren ääreltä, lue...

Read More

Loma-asunnon tai mökin vuokraus – vertaile vaihtoehtoja

Monelle suomalaiselle oma loma-asunto tai mökki on haaveiden täyttymys. Millaisia asioita kannattaa ottaa huomioon mökin vuokraamisessa? Lue...

Read More

Loma-asunnon tai mökin ostaminen – vertaile vaihtoehtoja

Monelle suomalaiselle oma loma-asunto tai mökki on haaveiden täyttymys. Millaisia asioita kannattaa ottaa huomioon ennen ostoksille lähtöä?...

Read More

Haaveiletko omasta mökistä tai harkitsetko mökin myyntiä?

Me Muutos LKV:lla yhdistämme mökkien myyjät ja ostajat. Tunnemme erityisesti Pirkanmaan alueen markkinan ja meillä on vuosien kokemus kiinteistönvälityksestä. Voit ottaa meihin yhteyttä, joko soittamalla kiinteistönvälittäjille tai täyttämällä yhteydenottolomakkeen.

    Annan suostumukseni siihen, että välitysliike saa lähettää minulle sähköistä suoramarkkinointia (esim. tekstiviesti, sähköposti)Hyväksyn tietosuojaehdot
    Tietosuoja- ja evästeseloste