Talon myyminen purkukuntoisena

Kannattaako huonokuntoinen talo myydä purkukuntoisena?

Asuinkuntoisen talon myyminen purkukuntoisena.

Kiinteistön myyminen purkukuntoisena ei automaattisesti poista myyjän vastuuta kiinteistön vioista. Jos rakennukset myydään purkukuntoisena, pitää hinnankin vastata purkukuntoisen talon hintaa (esim. tontin hinta tai tontin hinta vähennettynä purkukustannukset). Jos kauppakirjassa on maininta, että rakennukset myydään purkukuntoisena, mutta kuitenkin kauppahinta ei vastaa sitä, ei maininta purkukuntoisuudesta poista myyjän vastuuta.

Toisin sanoen pelkästään kauppakirjassa oleva maininta rakennusten purkukuntoisuudesta ei poista myyjän vastuuta kiinteistöstä, jos muut kaupan ehdot näyttävät sen, että todellisuudessa rakennus on tarkoitettu myytäväksi asuinkäyttöön. Talo kannattaa siis myydä purkukuntoisena ainoastaan silloin, kun on selvää, että talon kunto ja hinta vastaavat sitä.

Miten sitten olisi mahdollista myydä asuinkuntoinen talo ja rajoittaa myyjän vastuuta?

Kiinteistön kunnon tarkastus ennen myyntiä: Huonokuntoinen talo kannattaa tarkastuttaa huolellisesti ennen myyntiä, jotta tiedetään tarkasti mitä korjattavaa löytyy ja miten se vaikuttaa hintaan. Tämä auttaa myyjää saamaan realistisen hinnan kiinteistölle ja varmistaa, että ostaja on tietoinen kiinteistön vioista ennen kauppaa.

Myyjä pystyy rajoittamaan omaa vastuutaan kauppakirjassa luettelemalla ne tiedossa olevat viat, joista ei ota vastuuta.

Esimerkiksi näin: Ostaja on tietoinen, että talon alapohja; lattiavasat, eristeet, lattian pintamateriaalit, on vaurioitunut ja vaatii korjausta. Ostaja ottaa edellä mainittujen vikojen korjaamisen omalle vastuulleen.

muutoslkv-113

Tällä tavoin kauppakirjaan voi eritellä kaikki muutkin talon osat, joissa tiedetään olevan vikoja, ja joista myyjä haluaa siirtää vastuutaan ostajalle. Näin toimiessa myyjä pystyy saamaan talostaan käyvän hinnan, mutta kuitenkin rajoittamaan vastuutaan kiinteistön kunnosta.

Kiinteistönvälittäjän käyttö: Huonokuntoinen talo vaatii erityistä huolellisuutta myyntiprosessin aikana, ja kiinteistönvälittäjän on hyödyllistä. Kiinteistönvälittäjällä on kokemusta kiinteistökaupoista ja hän voi auttaa myyjää saamaan oikean hinnan kiinteistölle sekä varmistaa, että kaikki tarvittavat asiakirjat ovat kunnossa.

Muutos-LKV-34

Tontin jakaminen useammaksi rakennuspaikaksi

Jos rakennus on huonossa kunnossa ja vaatii mittavat peruskorjaukset, on tontti lähes aina arvokkaampi kuin rakennus. Monesti varsinkin isojen kaupunkien omakotitaloalueilla vanhat talot sijaitsevat isoilla tonteilla. Silloin kannattaa tiedustella kunnan/kaupungin kaavoituksesta, olisiko tontti jaettavissa kahdeksi tai useammaksi rakennuspaikaksi.

Esim. Jos Tampereella asemakaava-alueella nyrkkisääntönä on ollut, että yli 1 400 m² tontti on mahdollisesti jaettavissa kahdeksi eri tontiksi. Eli voitaisiinkin myydä kaksi tonttia yhden sijaan.

Kun myydään taloa purkukuntoisena, ennen myynnin aloittamista kannattaa selvittää kaupungin/kunnan rakennusvalvonnasta myös se, saako olemassa olevat rakennukset purkaa. Talo voi olla merkitty kaavassa suojeluskohteeksi, tai kunta ei asemakaava-alueella jostain muusta syystä myönnä purkulupaa.

Jos kaupan kohteella olevat rakennukset todella ovat purkukuntoiset ja tämä ilmenee mm. kauppahinnasta, ehto osoittaa silloin kaupan kohteen kuntoa. Fiksua olisi lisäksi, että kauppahinta jaettaisiin maapohjan ja rakennusten kesken. Esimerkiksi mökkikiinteistöissä tontti on usein arvokkaampi kuin rakennukset.

Kauppahinnan jakaminen maapohjan ja rakennusten kesken.

Kun myydään purkukuntoista taloa, olisi hyvä jakaa kauppahinta osiin. Eritellä kauppakirjaan tontin arvo ja rakennuksen arvo erikseen. Silloin ostaja voi reklamaatiotilanteessa vaatia rakennusten osalta enintään niiden kauppakirjaan merkittyä arvoa vastaavaa hinnanalennusta.

Kauppahinnan jakamisessa on huomioitavaa, ettei jako saa olla keinotekoinen. Jos rakennuksilla on arvoa, rakennusten merkitseminen arvottomiksi tai purkukuntoisiksi ei poista myyjän vastuuta. Tontin ja rakennusten arvon on vastattava niiden tosiasiallista arvoa.

Lue lisää vahan talon myynnistä täältä

Lue lisää kuolinpesän asunnon myynnistä täältä

 

 

 

Ota yhteyttä

Mikäli harkitset asuntosi myyntiä ja haluat keskustella kanssamme tarkemmin, ota meihin yhteyttä.

    Annan suostumukseni siihen, että välitysliike saa lähettää minulle sähköistä suoramarkkinointia (esim. tekstiviesti, sähköposti)Hyväksyn tietosuojaehdot
    Tietosuoja- ja evästeseloste