Omistusasunto vai vuokra-asunto?

Omistusasunto on yleinen ja tehokas tapa kerryttää varallisuutta, mutta vuokra-asuminen on suosittua sen huolettomuuden ja joustavuuden suhteen. Vuokra- ja omistusasumisen kannattavuutta vertailtaessa on huomioitava niin elämäntilanne kuin kustannukset, alueen yleinen hintataso ja hintakehitys.

Halvempi vaihtoehto ei siis aina ole kannattavampi vaihtoehto. Tämän artikkelin avulla voit arvioida, onko omistusasunto vai vuokra-asunto parempi vaihtoehto sinulle.

Oman varallisuuden kasvattaminen vai huolettoman asumisen valitseminen?

Omistusasunnon hankkiminen on sijoitus omaan varallisuutteen. Asuntolainaa lyhentämällä kasvatat omaa omaisuuttasi, kun taas vuokraa maksaessasi raha menee vuokranantajan taskuun. Alueen hinta- ja vuokrataso vaikuttaa siihen, onko lainan lyhentäminen ja vastikkeen maksaminen edullisempaa kuin vuokran maksaminen.

Omistusasuntoa hankkiessa ja omaa taloudellista tilannetta arvioitaessa on kuitenkin oltava realistinen. Säännölliset tulot, asumismenot ja muut kulut tulee ottaa huomioon asuntolainaa haettaessa. Lisäksi korkotaso vaikuttaa siihen, minkä hintaiseksi asunto muodostuu.

muutoslkv-65

Varallisuuden kertyminen on kuitenkin riippuvaista asunnon arvosta. Kasvukeskuksissa asunnon mahdollinen arvonnousu voi kasvattaa omaisuutta entisestään, kun taas muuttotappiopaikkakunnilla haittana voi olla arvon laskeminen. Tällöin asunnon myynnistä aiheutuu tappiota.

Omistusasuminen sopii pitkäaikaiseen asumiseen, sillä omistusasunnosta et välttämättä pääse kovin nopeasti eroon. Myyntiajat vaihtelevat paljon kohteen, sijainnin ja markkinatilanteen mukaan. Omistusasunnon myynnissä tulee huomioida myös myyntivoittovero, jossa kaksi vuotta on tärkeä rajapyykki. Asuttua omistusasunnossa vähintään kaksi vuotta, myynnistä saadusta myyntivoitosta ei tarvitse maksaa myyntivoittoveroa.

Vuokralla asuminen on taas joustavampaa ja voit vaihtaa asuntoa nopeastikin. Vuokraaminen voi siis olla viisaampaa, jos asuu tietyllä paikkakunnalla vain väliaikaisesti esim. työn tai opintojen takia.

Vuokralla asumisen etuna on myös huolettomuus asumiseen liittyvistä yllättävistä kustannuksista. Vuokralaisena ei tarvitse vastata esim. taloyhtiön remonttien kustannuksista tai rikkinäisten kodinkoneiden uusimisesta.

Vuokra-asunnossa et voi kuitenkaan päättää vapaasti asunnon muutostöistä, sillä niihin tulee saada aina vuokranantajan suostumus. Omistuasunnosta voit siis vapaammin luoda unelmiesi kodin.

Ota yhteyttä

Haluatko keskustella asiasta tarkemmin välittäjämme kanssa? Vuokravälittäjämme ja kiinteistönvälittäjämme keskustelevat mielellään kanssasi ja opastaa sinulle sopivan ratkaisun löytämisessä.

    Annan suostumukseni siihen, että välitysliike saa lähettää minulle sähköistä suoramarkkinointia (esim. tekstiviesti, sähköposti)Hyväksyn tietosuojaehdot
    Tietosuoja- ja evästeseloste