Omakotitalon ostaminen

Omakotitalon ostaminen on mahdollisesti yksi suurimmista hankinnoistasi. Omakotitalon osto kannattaakin tehdä harkiten, sillä taloa harvemmin hankitaan lyhytaikaiseen käyttöön. Prosessiin on hyvä käyttää aikaa ja hyödyntää apunaan ammattilaista.

Omakotitalon ostajan muistilista

1. Kartoita toiveet, tarpeet ja budjetti

Omakotitaloa ostaessa ihan ensimmäiseksi kannattaa käydä läpi, minkälaisia toiveita ja toisaalta tarpeita omakotitalolle ja asumiselle on. Mikä olisi arkeen sopiva sijainti, millaisia palveluja haluaa lähettyviltä löytyvän ja kuinka paljon tilaa tulevassa kodissa tarvitaan?

Ennen asuntonäytöille lähtemistä on oleellista asettaa realistinen hintahaarukka, jotta sopivia kohteita voi rajata oman budjettiraaminsa mukaan. Pankin kanssa kannattaa neuvotella hyvissä ajoin, jotta sopivan talon osuessa kohdalle lainalupaus löytyy takataskusta. Omakotitalossa asuessa asuntolainan maksuerien lisäksi asumisesta muodostuu hoito- ja ylläpitokustannuksia sekä veroja ja muita julkisoikeudellisia maksuja, jotka tulee huomioida. Näitä ovat muun muassa lämmityskustannukset, kiinteistövero tai maanvuokra, vesi- ja jätemaksut, valokuitu tai kaapeliliittymä maksut sekä vakuutusmaksut.

Kannattaa myös pohtia, kuinka paljon aikaa on valmis käyttämään omakotitalon ylläpitoon ja huoltoon. Vanhemmat omakotitalot vaativat tätä uusia enemmän. Joka tapauksessa omakotitaloasujan täytyy toimia sekä talonmiehenä että puutarhurina. Talvisin lumet on luotava, kesäisin nurmikko ja pensasaita leikattava ja puutarhakin vaatii säännöllistä huolenpitoa. Säännöllisten tehtävien huoltotöiden ohessa pienempiä ja välillä vähän isompiakin remontteja ilmaantuu aika ajoin työlistalle yllättäenkin.

PL-brandikuvat-8

2. Tutustu kohteisiin huolella

Jo myynti-ilmoituksia selaillessa kannattaa olla tarkkana. Onko omakotitalo omalla vai vuokratontilla? Minkälaisessa kunnossa kohde on ja minkälaisia remontteja aikojen saatossa on tehty? Entä minkälainen lämmitysmuoto talossa on?

Omakotitalon ostoon liittyy myös mittava määrä erilaisia asiakirjoja, kuten kiinteistöön liittyviä asiakirjoja, rakennusteknisiä asiakirjoja ja kaavoitukseen liittyviä dokumentteja, joista löytyviin oleellisiin tietoihin ostajan tulisi tutustua. Kiinteistönvälittäjän tehtävä on esitellä kaikki oleelliset taloon ja kiinteistöön liittyvät tiedot ja asiakirjat ostajalle. Omakotitalon ostajan ei pidä kuitenkaan unohtaa omaa tarkastusvelvollisuuttaan.

Tutustu tästä tarvittaviin asiakirjoihin (linkki artikkeliin).

3. Omakotitalon kuntotarkastus

Ennen omakotitalon ostoa kohteessa kannattaa aina tehdä kuntotarkastus. Tarkastuksesta saa tietoa talon kunnosta, ja se antaa myös osviittaa mahdollisista kunnostuskohteista.

Kuntotarkastuksen toteuttamiseen on kaksi tapaa: myyjä voi tehdä sen itse ennen myyntiprosessia tai se voidaan toteuttaa yhdessä tuumin kaupantekoprosessin aikana. Kuntotarkastuksessa havaittujen kunnostus- ja korjaustarpeiden osalta on kauppakirjaan merkittävä, kumman vastuulla ne ovat. Myös mahdolliset vastuunrajoituslausekkeet on tarvittaessa lisättävä kauppakirjaan.  Suoritit tarkastuksen itse, tai käytät ammattilaista apuna kannattaa muistaa, että ennakkotarkastusvelvollisuus on aina ostajalla. Ostaja kantaa vastuun siitä, että tarkastus on huolellisesti suoritettu. Kuntotarkastuksista on myös tehty suoritusohje. Suosittelen käyttämään tarkastajaa, joka suorittaa tarkastuksen suoritusohjetta noudattaen. Jos suoritat tarkastuksen itse. Kannattaa tuo ohje pitää itsellekkin ohjenuorana niin tulee kaikki paikat katsottua. Linkki ohjeeseen

Ota yhteyttä

Muista, ettei kiinteistönvälittäjä ole vain myyjän palveluksessa, vaan välittäjän auttaa ja valvoo molempien osapuolten etuja. Siksi myös ostajan kannattaa hyödyntäää välittäjää kaikissa omakotitalon ostamiseen liittyvissä kysymyksissä.

    Annan suostumukseni siihen, että välitysliike saa lähettää minulle sähköistä suoramarkkinointia (esim. tekstiviesti, sähköposti)Hyväksyn tietosuojaehdot
    Tietosuoja- ja evästeseloste